YLE: #kemikaalihaaste

15.10.2018

Mitkä viisi asiaa valmistajan on hyvä tietää kosmetiikassa käytettävistä kemikaaleista? YLE #kemikaalihaaste haastaa kuluttajia testaamaan omaa kemikaalikuorimutustaan. Lisäksi Kemikaalicocktailista tuttu Noora Shingler kertoo haastattelussa muovittomasta kosmetiikasta ja kemikaalien karsimisesta perheen arjessa YLE:n jutussa, jossa käsitellään erityisesti kosmetiikan muoveja. 




5 asiaa, jotka kosmetiikkavalmistajan tulisi tietää kemikaalien käytöstä


1. Tunne raaka-aineesi - Vältä kemikaalicocktailit!

Raaka-aineiden kirjo on kosmetiikassa valtava. Kosmetiikan raaka-aineet ovat EU:ssa teollisia kemikaaleja, joiden tulee täyttää kosmetiikkadirektiivin lisäksi myös REACH ja CLP asetuksen mukaiset vaatimukset. EU:n kosmetiikkalainsäädännössä monien kemikaalien käyttöpitoisuuksia on rajoitettu. Valmistajan tulee aina tarkastaa ajankohtaiset rajoitukset ja noudattaa annettuja suosituksia. Erityishuomiota raaka-aineisiin tulee kiinnittää, kun suunnitellaan tuotteita erityiskäyttäjäryhmille, kuten lapsille.

Valmistajan on tärkeää muistaa, että edes luonnonkosmetiikka ei ole täysin ongelmatonta: Esimerkiksi suomalaisten rakastama mäntyterva on uusimman tutkimustiedon mukaan karsinogeenista, eikä SCCS enää puolla sen käyttöä kosmetiikassa.  Keskustelua käydään aktiivisesti muovista, hormonijärjestelmää häiritsevistä kemikaaleista, sekä hajusteallergeeneista. 


2. Altistusmäärät ratkaisevat

Jotkin raaka-aineet lisäävät muiden raaka-aineiden imeytymistä iholla. Jos tuotteen turvallisuus perustuu jonkin komponentin alhaiseen imeytymiseen iholla, pitäisi imeytyvistä tehostavia raaka-aineita välttää. Ratkaisevia ovat altistusmäärät - Ne arvioidaan aina tuotetyypin mukaan. Kun tuotetta levitetään laajoille ihoalueille, altistusta tietylle kemikaalille muodostuu paljon enemmän, kuin silloin kun samaa yhdistettä käytetään vaikkapa shampoossa, joka huuhdellaan kokonaan pois iholta. Altistusmäärät otetaan tarkasti huomioon, kun tuotteesta laaditaan turvallisuusarvio.


3. Turvallisuusarvioija kertoo, jos tuotteessasi on riskiraaka-aineita.

EU:n Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) eli EU:n tiedekomitea on antanut kosmetiikkatuotteiden turvallisuusarvioijille tarkan ohjeistuksen kosmetiikassa käytettävien raaka-aineiden ja kemikaalien turvallisuuden arvioinnista, ja turvallisuuden arvioinnissa tulee ottaa huomioon aina myös uusin tutkimustieto. Erilaiset suositukset huomioidaan useimmiten jo ennen kuin ne ehtivät lainsäädäntötasolle. Kosmetiikkatuotteen turvallisuusarvionnin tärkein tehtävä onkin varmistaa, ettei markkinoille päädy tuotteitta, joille altistuminen voisi olla kuluttajille haitallista. Turvallisuusarvioija tuntee kosmetiikka- sekä kemikaalilainsäädännön, ja osaa kertoa, mikäli tuotteessasi on riskiraaka-aineita. 


4. Ammattilaisen kohdalla altistus on ihan eri luokkaa kuin kuluttajan - Kosmetiikkavalmistaja, älä unohda riittävää suojavarustusta!

Jos aloittelet kosmetiikan valmistusta, kannattaa muistaa asianmukaiset suojavarusteet raaka-aineita käsitellessä, myös silloin, kun käsittelet luonnonraaka-aineita kuten eteerisiä öljyjä tai yrttejä - Jotkin näistä ovat herkistäviä. Millaisessa tilassa käsittelet raaka-aineita? Löytyykö kaapistasi riittävä suojavarustus? Käytätkö raaka-aineita käsitellessäsi käyttöturvallisuustiedotteen (KTT/SDS) mukaista varustusta? 


5. Uutta tietoa tuotetaan jatkuvasti - Pysy ajan hermolla ja päivitä tarvittaessa tuotteesi 

Uutta tutkimustietoa kemikaalien vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen tuotetaan jatkuvasti. Aiemmin sallittu ja turvalliseksi luultu kemikaali voikin uusimman tiedon tutkimustiedon valossa olla haitallista. Kosmetiikkalainsäädäntö päivittyy myös tätä mukaan, ja esimerkiksi turvallisuusarvioinnilta vaaditaan paljon enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Tietoja kannattaakin päivittää ja tuotetta testauttaa säännöllisesti.