6 asiaa, joita valmistajan tulee tietää INCI listan laatimisesta
Miten laaditaan kosmetiikkatuotteen INCI-lista on yksi kosmetiikan valmistajia ja jälleenmyyjiä eniten askarruttavista kysymyksistä. Oikeanlainen raaka-ainelista sekä pakkausmerkinnät ovat tärkeässä osassa kosmetiikkatuotteen pakkausta, niin viranomaisten määräysten kuin markkinoinninkin kannalta. Euroopan Unionilla on tarkat määräykset vaadittaviin pakkausmerkintöihin sekä ainesosalistoihin, joita EU-maissa myytävissä kosmetiikkatuotteissa tulee noudattaa.
Tuotteitaan maailmanlaajuisesti myyvien yritysten tulee ottaa huomioon pakkausmerkintöjensä yhteensopivuus jokaisen kohdemaan pakkausmerkintäsäädöksien kanssa. Pakkausmerkinnät sisältävät usein paljon erilaista informaatiota, mutta tärkein osa merkintöjä on tuotteen sisältämien raaka-aineiden lista eli INCI-lista. INCI tulee sanoista "International Nomenclature of Cosmetic Ingredients". INCI-lista kertoo kuluttajalle kaiken tarvittavan tuotteen sisältämistä ainesosista sekä mahdollisista hajusteallergeeneista. Se on kansainvälisesti yhdenmukainen tapa kertoa selkeästi mitä kosmetiikkatuote sisältää. Korrektin sekä säädöksiä noudattavan ainesosalistan laatiminen ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella, joten kosmetiikanvalmistajan on tärkeää tuntea sen kirjoittamista ohjaavat nyrkkisäännöt. Alla käydään kohta kohdalta läpi, miten INCI lista laaditaan. Näiden ohjeiden avulla laadit tuotteellesi selkeän ja lainsäädännön mukaisen INCI listan.
1. Tuotteen ainesosat/kompositio
Ensimmäinen askel kosmetiikkatuotteen INCI-listan kirjoittamisessa on tuntea tarkasti mitä raaka-aineita tuote sisältää. Tuotteen reseptissä tulee olla listattuna kaikki raaka-aineet (aineet tai seokset), joita käytetään kosmetiikkatuotteen valmistamiseen. Jos tuote sisältää raaka-aineita, jotka ovat kahden tai useamman aineen seoksia, kaikki seoksen raaka-aineet tulee olla lueteltuna reseptissä (esim. säilöntäaineet, antioksidantit, liuottimet, aminohapot).
Kaikki ainesosat, jotka ovat listattuna tuotteen reseptissä tulee olla listattuna myös tuotteen raaka-aineluettelossa eli INCI-listassa sekä olla näkyvillä tuotteen etiketissä. On vain kaksi poikkeusta, joita ei tarvitse sisällyttää INCI-listaan:
- Ainesosissa esiintyvät mahdolliset epäpuhtaudet (esim. reagenssit, ligandit, epäorgaaniset suolat, raskasmetallit, katalyytit jne.).
- Avustavat/toissijaiset tekniset aineet, joita käytetään seoksessa mutta jotka eivät esiinny lopullisessa tuotteessa.
2. Termistö/ raaka-aineiden oikeinkirjoitus
Kun tiedossa on tuotteen sisältämät raaka-aineet eli tuotteen resepti, täytyy varmistaa, että ainesosista käytetään niiden korrekteja nimiä. Ainesosien tulee olla listattuna niiden INCI-nimillä eli kansainvälisisillä kosmetiikan raaka-aineiden nimillä.
Listaus INCI-nimistä on löydettävissä Euroopan komission julkaisemasta yleisien ainesosanimien sanastosta. INCI-nimet löytyvät myös CosIng -tietokannasta, joka löytyy niinikään Euroopan komission nettisivuilta.
Väriaineet tulee olla listattuna niiden CI-numerolla eli "Colour Index" -numerolla. Tämä pätee kaikkiin muihin kuin hiusten värjäyksessä käytettäviin väriaineisiin. Esimerkiksi jos tuotteessa on käytetty "Acid blue" -väriainetta, tulee se ilmoittaa INCI-listassa "CI 42051" eli kyseisen väriaineen CI-numerolla. CI-numerot on löydettävissä INCI-nimien sanastosta Euroopan komission sivuilta.
Jos tuote sisältää nanomateriaaleja (hiukkaskoko 100nm tai pienempi), tulee se olla ilmaistuna selkeästi käyttämällä sanaa 'nano' hakasulkeissa nanomateriaalin INCI-nimen vieressä (esim. titaniumdioxide [nano]).
Kasviraaka-aineiden INCI-nimestä tulee selvitä, mistä kasvin osasta kyseinen ainesosa on peräisin (esim. juuret, lehdet, kukka) sekä raaka-aineen muoto (esim. jauhe, uute, öljy). Esimerkiksi jos raaka-aine on siankärsämön kukkauute, tulee INCI-listassa lukea 'Achillea millefolium flower extract'.
3. Ulkoasu sekä listan sijainti
INCI-listaa tulee edeltää termi 'ingredients', jonka jälkeen tulee olla lueteltuna tuotteessa olevat raaka-aineet. On tärkeää, että tuotteen INCI-lista on kuluttajalle selkeästi näkyvillä ostohetkellä. Tukes suosittelee, että INCI lista on esillä sekä uloimmassa pakkauksessa (tuotteen suoja- tai kartonkipakkaus) sekä itse tuotteessa (tuotteen varsinainen pakkaus). Jos ulompaa pakkausta ei tuotteella ole, INCI-lista tulee olla esillä itse tuotteessa. Jos raaka-ainelista on epäkäytännöllistä sisällyttää itse pakkaukseen (pienet pakkaukset), tulee se olla esillä pakkausta ympäröivässä tai siihen kiinnitetyssä etiketissä, tarrassa, lapussa tai kortissa ja siihen tulisi viitata avoimen kirjan merkillä.
4. Raaka-aineiden järjestys
Raaka-aineiden tulee olla suuruusjärjestyksessä suurimmasta pitoisuudesta pienimpään pitoisuuteen massojen perusteella. Raaka-aineet, joita tuotteessa on alle 1%, voivat olla listattuna missä järjestyksessä tahansa muiden yli 1% pitoisten aineiden jälkeen. Väriaineet (muut kuin hiusten värjäämiseen käytetyt väriaineet) voivat olla listattuna missä järjestyksessä tahansa kaikkien muiden raaka-aineiden jälkeen.
Kuten jo aikaisemmin mainittu, raaka-aineet jotka on lisätty tuotteeseen kahden tai useamman aineen seoksina tulee olla listattuna erikseen ja niiden pitoisuus tulee olla suhteutettuna koko tuotteen pitoisuuksiin sopivaksi. Esimerkiksi jos seoksessa on 50% tyrninmarja öljyä sekä 50% manteliöljyä ja sitä lisätään tuotteeseen siten että sen pitoisuus valmiissa tuotteessa on 5%, niin tällöin tyrninmarja öljyä sekä manteliöljyä valmiissa tuotteessa on .
5. Allergeenien listaus
Kosmetiikkalainsäädännön 26 yleisintä hajusteallergeenia on aina merkittävä erikseen tuotteen ainesosaluetteloon niiden kansainvälisillä INCI-nimillä, mikäli niiden pitoisuus ylittää 0,001% iholle jäävissä tuotteissa (esim. kasvorasva) ja 0,01% iholta poishuuhdeltavissa tuotteissa (esim. suihkugeeli). Muita hajusteseoksen sisältämiä tuoksukomponentteja ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Esimerkiksi limonene, linalool sekä citral ovat yleisiä kosmetiikassa käytettäviä hajusteita, jotka tulee olla merkittynä erikseen.
Jos samaa hajusteallergeenia on monessa tuotteen raaka-aineessa, on tärkeää summata niiden pitoisuudet, jotta saadaan selville ylittääkö pitoisuus sallitun raja-arvon.
6. Värikosmetiikka
Värikosmetiikalle (decorative cosmetics), kuten erilaisille meikeille joita myydään useissa eri sävyissä, voidaan hyödyntää yhteistä väriaineiden raaka-aineluetteloa koko tuotesarjan väriskaalalle. Tällöin kaikki tuotesarjassa käytetyt väriaineet tulee listata ja niiden edessä tulee lukea 'may contain' tai '+/-'.
Lähteet:
Cosmetic Business. (2020). A guide on how to write cosmetics ingredient lists in EU, US and Canada: https://cosmeticsbusiness.com/news/article_page/A_guide_on_how_to_write_cosmetics_ingredient_lists_in_EU_US_and_Canada/167611
European comission. CosIng: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.simple
Turvallinen kosmetiikka. (2020). Hajusteallergeenit - mitä kosmetiikan valmistajan tulisi niistä tietää?: https://www.turvallinenkosmetiikka.fi/l/hajusteallergeenit-mita-kosmetiikan-valmistajan-tulisi-niista-tietaa/